RENOVATION    |    NEW CONSTRUCTION    l    COMMERCIAL

Fir House

This heritage-listed home on Finlay’s Row in North Vancouver had to be rethought to accommodate a growing family. What began as a simple kitchen renovation grew to include raising the house and laying a new foundation, increasing ceiling height in the basement to 9’ and vastly improving its liveability.

Radiant heated concrete floors were installed, polished, and given a wax topcoat. The level was finished as a modern, bright and welcoming space with a playroom, bedroom/office, 3-piece bath and laundry/mudroom. Original fir posts and beams reclaimed from the basement framing were repurposed into stair treads and trim.

The main floor of the house was opened up to create a spacious new kitchen and dining area with an expansive south-facing fir window and French door set. Walls were removed and the original fir flooring was patched to seamlessly transition throughout the new living space.

Clean, warm grey cabinets topped with dazzling white quartz counters and a butcher block island welcome the family to the hub of the home. Simplicity is attained with handle-free drawer fronts, clean plywood partitions, and simple stainless steel appliances.

The original front door was stripped and refinished to reveal its patina, accenting the lovely stained glass. The main stairs, also stripped of years of marine-grade paint, revealing the glowing wood beneath.

Mango Design delivered the stunning vision.